Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Kft.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00005

 

A projekt címe: Vegyipari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása

 

A kedvezményezett neve: BorsodChem Zrt.

A projekt összköltsége: 3 163 775 016 Ft

A támogatás összege: 2 039 387 508 Ft (részben EU, részben hazai finanszírozás)
A támogatás mértéke (%-ban): 64,46 %

A projekt tényleges befejezése: 2020.02.29

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A BorsodChem Zrt. GINOP-2.2.1-15-2016-00005 azonosítószámon 2016.05.02. kezdettel és 2020.02.29. zárással a „Vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása" című projektet valósította meg.
A projekt célja egy új, környezettudatos, energiatakarékos és gazdaságos membráncellás üzem létesítése volt, melynek révén kiváltható a nagy környezetterheléssel járó higanykatódos sólé elektrolízis technológia. A kutatás-fejlesztési tevékenység célkitűzése a jelenlegi technológiai folyamat javítása, illetve olyan új technológiai eljárások fejlesztése volt, melyek által a klórgyártás nátrium-klorát bontásának magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiség igénye, valamint a folyamatból eredő melléktermékek képződése jelentősen csökkenthető.


A projekt időtartama alatt a BorsodChem Zrt. az európai uniós előírásoknak megfelelve leállította higanykatódos elektrolízis egységét és egy új, a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő, membráncellás eljárással működő üzemet épített fel. Az új üzemegységgel megszűnt a higany alkalmazása a klórtermelésben, jelentősen csökkent a villamosenergia-felhasználás és ez által alacsonyabb lett a CO2 kibocsátás.

 

A BorsodChem Zrt. egy 5 tagból álló konzorciumot hozott létre a Miskolci Egyetem, a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt. (MFI), a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BZN) és a Vegyipari Gépgyártó és Szolgáltató Kft. (VGSZ) közreműködésével. A konzorcium célja a nátrium-klorát bontására alkalmas katalizátor, illetve katalitikus technológia fejlesztése volt, amely új megoldást ad az elektrolízis folyamatában keletkező nátrium-klorát melléktermék eltávolítására.

 

A katalizátor fejlesztését a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. végezte. A BZN Kft. saját fejlesztésű, speciális tulajdonságokkal rendelkező fémhabokat használt katalizátorhordozóként, míg az MFI Zrt. egyedi kerámia formatesteket állított elő, amelyet formatervezési mintaoltalom alá helyezett. Emellett a VGSz Kft.-vel közösen sólé regenerálására szolgáló berendezést készítettek el, amely használati mintaoltalomban részesült.

 

A Miskolci Egyetem Kémia Intézete a katalizátorfejlesztés analitikai hátterét biztosította. A BorsodChem-mel együttműködve a projekt során egy ipari körülmények között is alkalmazható online mérőműszert fejlesztettek ki, amelyet szintén használati mintaoltalom véd.

 

A VGSZ Kft. feladata a projekt keretében megvalósuló kísérleti üzem gépészeti tervezése, egyedi berendezéseinek legyártása és a rendszer összeszerelése volt. A kísérleti üzemben elvégzett vizsgálatok lényegesen lerövidítik az ipari termékké válás innovációs útját.

A létrejött félüzemi léptékű egység a projekt befejezése után hatékony eszköze lehet további vegyipari technológiai folyamatok fejlesztésének.

 

A projekt során a BorsodChem Zrt. végezte a kutatás-fejlesztési tevékenység szakmai vezetését. Fő feladata az egyes technológiai lépések intenzifikálása, a technológiai folyamatok tervezése és a szükséges tesztek elvégzése volt.
A záródó projekt - amelyben a régió jelentős innovációs potenciállal rendelkező szervezetei működtek együtt - a modern technológiák alkalmazásával, a termelési szintek megtartása mellett is több ponton csökkentette a környezetterhelést.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból valósult meg.

 

 

A projektről bővebben: BorsodChem Zrt.

Asztali nézet | Webdesign: IT PROGRESS Kft.